Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Den Haag koploper met 20.000 VvE’s

Eerste adviesbalie voor Verenigingen van Eigenaren

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) openen temidden van een aantal actieve leden van Verenigingen van Eigenaren voor de zojuist geopende eerste Nederlandse adviesbalie voor Verenigingen van Eigenaren.
  • Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) openen temidden van een aantal actieve leden van Verenigingen van Eigenaren voor de zojuist geopende eerste Nederlandse adviesbalie voor Verenigingen van Eigenaren.

Foto: Eduard Bekker

Tja. Ben je de trotse bezitter van een eigen huis geworden, blij dat je nóóit meer hoeft te klagen bij je huisbaas over het onderhoud, blijk je echter van de regen in de drup geraakt. Moet je niet alleen zelf zorgen voor je onderhoud, maar moet je voor de centen ook nog eens aankloppen bij de (boven- en beneden)buren, omdat die zich onder hetzelfde lekkende dak bevinden.

Eduard Bekker • Haags Nieuwsblad - vrijdag 11 april 2008

Voor dit soort situaties is de Vereniging van Eigenaren in het leven geroepen. Iedere huiseigenaar is daar automatisch lid van als hij gemeenschappelijke zaken deelt met andere eigenaren. Op 1 mei worden de teugels voor deze ‘VvE’s’ strakker aangehaald: zo moeten de verenigingen jaarlijks vergaderen en zorgen dat er genoeg geld in kas is voor periodiek onderhoud.

Koploper

Den Haag is wat het aantal Verenigingen van Eigenaren betreft koploper: de residentie telt er zo’n 20.000. Daar zitten veel kleine gezelschappen bij van slechts drie leden. Inherent aan het feit dat de meeste koophuizen in oudere wijken niet meer dan drie woonlagen met een eigen opgang hebben.
Niet onlogisch dus dat juist in het Haagse ambtelijk apparaat stemmen op zijn gegaan om die VvE’s bijstand te verlenen. Deze stemmen hebben in het doorgaans toch wel stugge ambtelijk apparaat weerklank gevonden en afgelopen dinsdag hebben minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) en de wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) de eerste Nederlandse adviesbalie voor Verenigingen van Eigenaren geopend aan de Loosduinseweg 13-17.

Dwarsligger

Hier kan men terecht voor adviezen over het opstarten en onderhouden van een VvE. En ook in het geval van problemen: want zoals het vaak gaat in vergaderingen krijgt men bijna altijd wel de handen op elkaar, behalve die van die ene dwarsligger, die niet mee wil doen. Als hierdoor het onderhoud niet kan plaatsvinden, kan de gemeente ingrijpen en zelf het onderhoud laten uitvoeren. Dit is veel duurder en dus extra zuur voor de mensen, die wel zelf aan de slag hadden willen gaan.
Helaas kan de balie deze problemen niet oplossen, omdat ‘je dan tegen de grenzen van het eigendomsrecht aanschurkt’, om met de woorden van Ella Vogelaar te spreken. Wel zal de balie in deze kwesties proberen te bemiddelen. Indien een eigenaar gedane financiële afspraken niet nakomt kan een VvE overigens altijd een deurwaarder inschakelen.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Productie voor Haags Nieuwsblad - 2008 / Eerste adviesbalie voor Verenigingen van Eigenaren


> Schrijf een beoordeling