Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Gemeente wil gevelbeeld in binnenstad aanpakken

Een miljoen tegen de ‘verabbezakking’

Borstweringen onder de etalagevensters vormen eigenlijk de ‘plinten’ van de straat en geven een prettig straatbeeld. Vaak is er geen borstwering meer aanwezig, maar hier in dit deel van de Schoolstraat is die weer teruggekeerd, dankzij de inzet van een van de winkeliers. Ook de gevelreclame en de borden zijn teruggebracht tot hun essentie.
  • Borstweringen onder de etalagevensters vormen eigenlijk de ‘plinten’ van de straat en geven een prettig straatbeeld. Vaak is er geen borstwering meer aanwezig, maar hier in dit deel van de Schoolstraat is die weer teruggekeerd, dankzij de inzet van een van de winkeliers. Ook de gevelreclame en de borden zijn teruggebracht tot hun essentie.

Foto: Eduard Bekker

Hoe komt het toch dat menig buitenlandse winkelstraat zelfs na sluitingstijd nog prettiger oogt dan menig Haags equivalent? Hoe komt het dat je je in de Spuistraat een eeuw terugwaant als je van één hoog op gelijk niveau naar buiten kijkt. En dat menig Hagenaar de binnenstad als onrustig en chaotisch ervaart?

Eduard Bekker • Haags Nieuwsblad - vrijdag 11 april 2008

Het zijn niet alleen de vracht- en geldwagens die de loop blokkeren, de rommel en in de weg staande klapborden die het straatbeeld onrustig maken: het zijn ook de chaos en disharmonie die de winkels naar buiten dragen door hun eigen etalages, die niet passen bij vaak oorspronkelijke gevels erboven. Dit gevelbeeld wordt in de Achterhoek zo fraai als ‘verabbezakking’ (verwaarlozing) omschreven.
Onder het motto ‘beter laat dan nooit wil’ de gemeente Den Haag daar eindelijk wat aan gaan doen. Zij zal een strenger beleid gaan voeren als het verbouwingen aan (winkel-)gevels betreft en stimuleren, dat winkeliers hun winkelpuien zo aanpassen dat die harmoniëren met de rest van hun (vaak klassieke) voorgevel. Vanaf 2009 kunnen binnenstadondernemers een beroep doen op subsidie. Daarvoor heeft de gemeente een bedrag van een miljoen euro gereserveerd.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Productie voor Haags Nieuwsblad - 2008 / Een miljoen tegen de ‘verabbezakking’


> Schrijf een beoordeling