Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Raadsleden na bezoek Freiburg en Straatsburg

‘Verkeerssituaties niet vergelijkbaar’

Straatsburg en Freiburg zijn wat de binnenstad betreft niet vergelijkbaar met Den Haag. Dat is de conclusie van de raadsleden Marieke Bolle (PvdA) en Karsten Klein (CDA). Zij bezochten met een delegatie van het Haagse College en Gemeenteraad het Franse Straatsburg en Duitse Freiburg om te kijken hoe het in te voeren Verkeers Circulatie Plan in die steden is uitgepakt.

Kartsten Klein: “De binnensteden zijn autovrij gemaakt. Dat zal in Den Haag niet het geval worden. Daar blijven de parkeergarages in de binnenstad bereikbaar en worden de doorgaande wegen in en direct om het centrum ‘doorgeknipt’. Verder hebben Straatsburg en Freiburg brede ringwegen direct om het centrum, wat in Den Haag niet het geval is.
De transferia buiten de binnenstad zijn een groot succes. Hier kunnen de automobilisten hun auto gratis parkeren en met het goed geregelde openbaar vervoer hun reis naar het centrum voortzetten.”

Marieke Bolle verbaasde zich in de steden over het zeer intensieve tramverkeer, dat de afluiting van de binnenstad ondervangt en de invulling van de openbare ruimte. “In Freiburg is de binnenstad heel stevig aangepakt en de straten en pleinen zijn daarna heel fraai ingericht.”

Ondernemers

Ook is gesproken met ondernemers in het centrum. Zij hebben in gesprekken toegegeven dat de plannen heel wat voeten in de aarde hebben gehad, maar dat er alom tevredenheid is. Bolle: “Er komen nu meer bezoekers naar de binnensteden. De winkeliers zouden de maatregelen zeker niet meer terug willen draaien. Wel zijn er nu minder kleinere winkels en is er een verschuiving opgetreden naar de grotere winkelketens.”


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Productie voor Haags Nieuwsblad - 2006 / ‘Verkeerssituaties niet vergelijkbaar’


> Schrijf een beoordeling