Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

juni 1989 – januari 1993

Haagsche en Goudsche Courant

Bij de Haagsche Courant heb ik - tot een ontslaggolf er helaas een einde aan maakte - de echte sfeer van een dagblad mogen proeven. Toen nog met behalve de stadsredactie ook een eigen binnen- en buitenlandredactie. Net als bij de Gooi- en Eemlander en de Amersfoortse Courant werkte ik hier als opmaakredacteur.

juni 1989 – januari 1993
Een plaat van 19 november 1990 - de tijd dat dagbladopmaak nog ‘ambachtelijk’ werk is. De redactie van de Haagsche Courant is ruim gehuisvest. Daarom is er ruimte genoeg om de paginaontwerpen schaal1:1 te tekenen. Onontbeerlijk daarvoor is een zogeheten cicerolat (die ik hier in mijn rechterhand houd) en de rekenschijf (te zien links van mijn polshorloge). De jongere generatie kon daar niet meer mee werken. Zij gebruikten liever rekenmachines, die voor dit doel overigens minder snel en lang niet zo overzichtelijk waren.
  • Een plaat van 19 november 1990 - de tijd dat dagbladopmaak nog ‘ambachtelijk’ werk is. De redactie van de Haagsche Courant is ruim gehuisvest. Daarom is er ruimte genoeg om de paginaontwerpen schaal 1:1 te tekenen. Onontbeerlijk daarvoor is een zogeheten cicerolat (die ik hier in mijn rechterhand houd) en de rekenschijf (te zien links van mijn polshorloge). De jongere generatie kon daar niet meer mee werken. Zij gebruikten liever rekenmachines, die voor dit doel overigens minder snel en lang niet zo overzichtelijk waren.



Werken bij de Haagsche Courant - de krant waarmee ik ben opgegroeid, was eigenlijk een levensdoel. Ik was dan ook heel blij dat ik in 1989 na enkele mislukte sollicitatiepogingen was aangenomen. Het bleek van korte duur. De advertentieinkomsten liepen terug na de eerste Golfoorlog en 28 mensen moesten afvloeien.

Sindsdien is het bergaf gegaan: de eigen binnen- en buitenlandredacties verdwenen en uiteindelijk werd de krant opgeslokt door het Algemeen Dagblad: een krant met een volslagen andere uitstraling. Van de oorspronkelijk redactie is op een paar mensen na inmiddels iedereen verdwenen. Sommigen zijn weer aan de slag gegaan bij Den Haag Centraal: een weekkrant, waarin vooral het voormalig culture accent van de Haagse Courant is terug te vinden.

Hieronder vindt u een impressie van enkele artikelen die ik kort voor en na mijn onslag heb geschreven. Ook een paar foto’s van de vele rondleidingen, die mijn werkstation passeerden.


Alleen monument getuigt van moedig joods verzet in Sobibor

Thursday 14 October 1993

Het was op 14 oktober 1943 dat het nazi-vernietigingskamp Sobibor van binnenuit door een opstand werd bevrijd. Na de opstand werd Sobibor zorgvuldig afgebroken. Alle documenten werden vernietigd. Deze gebeurtenis verdient een speciale plaats in de geschiedenis.      Meer


Op een avond viel het woord ‘verzet’

Saturday 13 February 1993

‘Weg met Hitler!’, stond er 50 jaar geleden, op 12 februari 1943 op de muren van de Münchense Universiteit met grote, witte letters te lezen. Tien dagen later kwam er een einde aan het leven van drie studenten, die de kern vormden van de verzetsgroep ‘Die Weiße Rose’. De 23-jarige Christoph Probst, de 21-jarige Sophie Scholl en haar broer Hans moesten hun geweten met de dood door de valbijl bekopen.      Meer


Rondleidingen op de HC-redactie

Op de redactie van de Haagsche Courant vonden vrijwel dagelijks rondleidingen plaats. Mijn werkplek was daarbij een geliefde pleisterplaats.       Meer


Restyling according to Garcia

De komst van de Amerikaanse restyler Mario Garcia in 1992 betekent een omwenteling voor de layout van de Haagsche en de Goudsche Courant. Wij als opmaakredacteuren krijgen de opdracht om een pagina die wij die dag hadden gemaakt over te maken naar zijn visie.      Meer


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Haagsche en Goudsche Courant


> Schrijf een beoordeling