Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Brouwersgracht verloedert: buurt maakt reddingsplan

‘Anti-horeca bureaucratie’
werkt leegstand in de hand

Rob Niekerk en Hetty Bloemendal van de ondernemersvereniging ‘Tussen de Grachten’ voor de leegstaande panden aan de Brouwersgracht, waarvoor zij een helder plan hebben: een markt voor duurzame voeding met zitmogelijkheid.
  • Rob Niekerk en Hetty Bloemendal van de ondernemersvereniging ‘Tussen de Grachten’ voor de leegstaande panden aan de Brouwersgracht, waarvoor zij een helder plan hebben: een markt voor duurzame voeding met zitmogelijkheid.

Foto: Eduard Bekker

Ze kunnen het niet meer aanzien. De ondernemers van de vereniging ‘Tussen de Grachten’ willen eindelijk de welverdiende aandacht van de gemeente, want ze hebben genoeg van de verloedering en leegstand van ‘hun’ Brouwersgracht.

Eduard Bekker • Haags Nieuwsblad - vrijdag 6 februari 2009

Historische aanblik

De Brouwersgracht was tot 1904 een open gracht en de panden dateren nog grotendeels uit die tijd. Net als de Prinsengracht zou het dus een straat met een mooie historische aanblik kunnen zijn. Daar is op dit moment geen sprake van. De fraaie, edoch leegstaande panden hebben grotendeels afgeplakte ruiten of zijn zelfs dichtgetimmerd. Er zijn slechts enkele bedrijfjes gevestigd, die eufemistisch gezegd weinig meerwaarde voor de omgeving uitstralen en waarvan het partijkantoor van GroenLinks nog een van de minst dubieuzen is.

Horecastop

Tot dusver heeft de gemeente, blijkbaar door eerdere slechte ervaringen, een horecastop ingesteld in dit gebied. Daarin is zij echter totaal doorgeschoten: een vegetarisch restaurant kreeg geen vergunning. Zelfs het beroemde Indische restaurant Soeboer, als restaurant met een reputatie op deze plek een van de uitzonderingen, mocht haar bedrijf niet uitbreiden met het naastgelegen pand voor een toko: ze mochten er eens stiekem stoelen neerzetten voor eters.

Meubelmakers

De ondernemersvereniging heeft een helder plan ontwikkelend om de verloedering en leegstand van de voormalige gracht te stoppen: een plek voor bedrijven die zich op verschillende manieren bezig houden met duurzaamheid: niet alleen levensmiddelenwinkels met verantwoorde voeding, maar ook meubelmakers en ontwerpbureau’s, die willen dat hun milieuvriendelijke producten lang meegaan of makkelijk en schoon kunnen worden hergebruikt.

Boerenmarkt

Kortom: een concept dat niet concurreert met de overige winkels in de binnenstad. Bovendien bieden de kop van de gracht bij het Buitenom en de ventwegen voldoende ruimte voor de boerenmarkt, welke er nu wat ontheemd bijstaat langs de Hofweg. Een andere boerenmarkt in de Weimarstraat liep vast in de gemeentelijke regelgeving, tot teleurstelling van de kooplieden. En dat in een tijd, dat de belangstelling voor biologische producten, zowel bij consument als producent, toeneemt.

Vakbond

De vereniging heeft nu de Binnenstad Ondernemers Federatie (BOF) in de arm genomen om haar roep naar de gemeente te versterken. Deze ‘vakbond voor ondernemers in de binnenstad’ is onstaan in tijd dat een groot aantal binnenstandondernemers het loodje dreigde te leggen door de bouw van de tramtunnel, een proces dat zich steeds maar voortsleepte en veel bedrijven slecht bereikbaar maakte. De BOF - op dit moment onder voorzitterschap Storemanager van de Haagsche Bijenkorf Eric van den Elshout - is nu een overkoepelend orgaan voor alle ondernemersvereningingen binnen de ‘grachtengordel’ van Den Haag. Zij steunt ‘Tussen de Grachten’ in haar plannen, omdat de hele binnenstad is gebaat bij een aantrekkelijke Brouwersgracht.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / ‘Anti-horeca bureaucratie’ werkt leegstand in de hand


> Schrijf een beoordeling