Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Plan voor verkeersafwikkeling rond Goudenregenplein

Dodelijk ongeluk was druppel
die de emmer deed overlopen

Het Goudenregenplein op een late zondagmiddag: een van de weinige momenten dat het hele plein is te overzien. De stallingmogelijkheden voor de fietsen lijken overigens ook niet echt ideaal
  • Het Goudenregenplein op een late zondagmiddag: een van de weinige momenten dat het hele plein is te overzien. De stallingmogelijkheden voor de fietsen lijken overigens ook niet echt ideaal

Foto: Eduard Bekker

Een voetganger raakte op 12 januari dodelijk gewond nadat hij werd geschept op het zebrapad in de Goudenregenstraat ter hoogte van het Goudenregenplein.
Reden voor buurtbewoner Eduard Bekker, die in dit deel van Den Haag geboren en getogen is, om zich met zijn bedrijf De Multimediahoek te buigen over de verkeerssituatie op het plein. Het resultaat is en een alternatief dat dergelijke ongelukken in de toekomst zou moeten verhinderen.  

• Haags Nieuwsblad - vrijdag 30 januari 2009

 

Minirotondes

Opmerkelijk onderdeel van het plan is de methode om het autoverkeer af te remmen: op dezelfde manier als dat wordt bewerkstelligd door de zogeheten minirotondes. Daartoe is in de Goudenregenstraat ter hoogte van het plein een tramhalte-eiland ontworpen, waar de auto's omheen dienen te rijden, zodat zij vaart moeten minderen bij het naderen van het kruispunt. Tevens houdt de tram bij de haltes het verkeer niet meer op.
 

Het voorlopige plan ter verbetering van het Goudenregenplein. De extra parkeerplaatsen in het midden zijn nodig, omdat door de fietspaden de parkeerplaatsen aan weerszijden van het plein komen te vervallen.
  • Het voorlopige plan ter verbetering van het Goudenregenplein. De extra parkeerplaatsen in het midden zijn nodig, omdat door de fietspaden de parkeerplaatsen aan weerszijden van het plein komen te vervallen.

Infografiek: Eduard Bekker

Afgeschermd fietspad

Ook is om het hele plein een afgeschermd fietspad aangelegd, waarop de tweewielers altijd voorrang hebben. Dit fietspad ligt iets boven straatniveau, zodat het ter hoogte van de Thomsonlaan, de Azaleastraat en de Goudsbloemlaan tevens de werking heeft van een verkeersdrempel.

Bijzonder onveilig

Deze bescherming is dringend nodig, omdat fietsers het oversteken van de Goudenregenstraat als bijzonder onveilig ervaren: dat geldt ook voor het stuk tussen Goudsbloemlaan en Azaleastraat/ Lijsterbesstraat, waar het heel moeilijk is overzicht te krijgen over het verkeer en in één oogopslag te zien, wie er nou voorrang heeft.

Eenrichtingsverkeer

Bij de kruising met de Goudenregenstraat kan dit helaas niet, vanwege de hulpdiensten, die hier drempelloos moeten kunnen passeren. Met een degelijk gemarkeerd fietspad moet het duidelijker zijn dat de fietsers voorrang hebben. Bovendien is er op dit stuk eenrichtingsverkeer voorgesteld, wat de veiligheid bevordert.

Midden in het plein komt een extra doorgang: zowel nodig voor de verkeersafwikkeling in de nieuwe situatie, als voor het bereiken van nieuwe parkeerplaatsen. Die zijn nodig, omdat door de fietspaden geen plaats meer is voor het parkeren van auto's langs de trottoirs.

Verkeers Circulatie Plan

Dit is niet het eerste verkeersplan van Eduard Bekker. In 2007 ontwierp hij alternatief voor de Verkeers Circulatie Plan voor de Haagse Binnenstad, welk de voorkeur kreeg van de Haagse Kamer van Koophandel en het burgerinitiatief 'VCP Nee' boven het plan van de gemeente. Eduard Bekker zal met de betrokken buurtbewoners in overleg treden over zijn plan.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Dodelijk ongeluk was druppel die de emmer deed overlopen


> Schrijf een beoordeling