Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Tijdens receptie Kamer van Koophandel in Kurhaus

Voorzitter Varekamp waagt zich aan wereldpolitiek

“Elke euro moet weer worden verdiend door ‘ouderwets’ producten te maken en diensten te leveren’, aldus KvK-voorzitter Marius Varekamp (links) tijdens de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst in het Kurhaus.
  • “Elke euro moet weer worden verdiend door ‘ouderwets’ producten te maken en diensten te leveren’, aldus KvK-voorzitter Marius Varekamp (links) tijdens de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst in het Kurhaus.SCHEVENINGEN - Afscheid van het zweverige in geld, economie en wereldpolitiek. Zo zou je de nieuwjaarstoespraak van de voorzitter van de Haagse Kamer van Koophandel Marius Varekamp in de drukke grote zaal van het Kurhaus afgelopen maandag het beste kunnen samenvatten.

Eduard Bekker • Haags Nieuwsblad - vrijdag 16 januari 2009

Na het uitspreken van zijn hoop op de ‘zuiverende’ werking van de economische crisis, die volgens hem zou moeten zorgen, dat de opgeklopte lucht op de balansen van banken en financiële instellingen eruit gaat en het ‘casinokapitalisme’ verdwijnt, werden de mondiale problemen even in begrijpelijk porties onder de loep genomen.

Voedselcrisis

Zoals de voedselcrisis. “Nederland heeft een zeer efficiënte land- en tuinbouwsector die toonaangevend is in de wereld. Gezien de sterk stijgende vraag liggen hier enorme kansen, zowel voor de export van producten als van kennis en technologie. Maar wat gebeurt er ondertussen in ons land? De beste akkerbouwgrond in Groningen zetten we onder water voor de aanleg van de Blauwe Stad. Het eiland Tiengemeten bij de Hoekse Waard is al teruggeven aan de natuur. Dichter bij huis - rond Benthuizen - gebeurt hetzelfde voor de aanleg van 1.300 ha recreatiebos. Ook hier maakt akkerbouwgrond plaats voor natuur. Her en der liggen plannen om polders onder water te zetten of te bebossen als onderdeel van de luxe-economie!”

‘Openluchtmuseum’

Dat ziet de KvK-voorzitter dus duidelijk niet zo zitten. “Investeren in natuur en recreatie is prachtig, maar niet ten koste van uitstekende landbouwgrond en andere bedrijvigheid. Dan is het pure kapitaalvernietiging. [...] Soms lijkt het wel alsof half Nederland een natuurreservaat of een openluchtmuseum moet worden. Maar het Groene Hart zonder een florerend bedrijfsleven heeft geen toekomst.”

Rem op de wereldbevolking

Eenmaal op dreef, stipte hij ook de factor duurzaamheid aan, volgens hem gekoppeld aan de groei van de wereldbevolkng. “Nu ik toch bezig ben. Laat ik dan ook maar een andere gevoelige kwestie aansnijden: duurzaamheid. Waarom blijven hier twee zaken onbesproken? [...] Men gaat uit van een groei van de wereldbevolking van 6.5 naar 9 miljard. Als we de aarde ergens een dienst mee kunnen bewijzen, dan is het een rem op deze groei”, aldus Varekamp.

Koolzuurgas

Ook toonde de spreker zich zeer kritisch over de milieulobby. Hij twijfelt aan de negatieve werking van de toegenomen uitstoot van kooldioxide (voor alle duidelijkheid: dit is gewoon koolzuurgas: datgene wat wij allemaal dagelijks uitademen). “ Het klimaat was altijd al onderhevig aan grote fluctuaties. [...] De miljarden euro’s die worden uitgegeven voor een minimale CO2 reductie zijn - naar ik vrees - weggegooid geld. Daarmee kun je veel duurzamere investeringen doen, bijvoorbeeld in de ontwikkeling van zonneenergie of kernfusie.”


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Voorzitter Varekamp waagt zich aan wereldpolitiek


> Schrijf een beoordeling