Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Huisartsen stellen probleem aan de kaak met het juiste gereedschap

Toolkit tegen huiselijk geweld

“Hoe staat het nou met die sollicitatiebrief?”
“Mwah”
“Je zou die vandaag toch op de post doen?”
“Ik had geen tijd. Jeroen vroeg of ik kon komen helpen met decoupeerzagen.”
“Betaalt Jeroen straks onze hypotheek als wij dat niet meer kunnen? Denk je dat dat alleen lukt met mijn geld? Ik maar bedden lopen opmaken in het Kurhaus en poepluiers verschonen en jij maar een beetje met je vrienden rondlummelen. Weet je wat je bent, een luie niksnut, een loser!”
Pats, daar haalt de getergde echtgenoot uit en slingert zijn eega de hoek in. Zoonlief, eerst nog nerveus klikkend op zijn Wii, vlucht verschrikt zijn kamertje in, bang voor wat er verder komen gaat.

Eduard Bekker • Haags Nieuwsblad - vrijdag 28 november 2008

Geweld komt sinds jaar en dag voor in alle lagen van de samenleving. Het betekent een en al onmacht. En ellende. Met vaak meer dan één slachtoffer, want ook huisgenoten kunnen letterlijk het kind van de rekening worden.
En de eerste buitenstaander in functie die daar iets van zou kunnen merken is de huisarts: onderzoek heeft aangetoond dat 37 tot 50 procent van de vrouwen in zijn/haar wachtkamer ooit te maken heeft gehad met meppen en slaan door de partner. En dat zijn alleen nog maar de vrouwen. Maar ook mannen, ouderen en kinderen in de praktijk kunnen in de hoek zitten waar de klappen vallen: door de bank genomen spreken we dan over 200 patiënten per huisartspraktijk die geregeld blauwe plekken hebben. Of erger.

Samen optrekken

Het is dan ook niet onlogisch dat de huisartsen samen met het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld gaan optrekken tegen geweld in en om het huis. Deze samenwerking is afgelopen maandagmiddag bezegeld in de praktijk van huisarts Tjeerd Nijenhuis, voorzitter van de Haagse Kring voor Huisartsen. Daar aan de Akeleistraat, kreeg hij uit handen van wethouder Bert van Alphen van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie de ‘toolkit’ uitgereikt – een gereedschapskist met posters en stickers over dit thema, bedoeld voor wacht- en spreekkamer.
 

Dit bord uit de ‘gereedschapskist’ zullen patiënten nu vaker in de spreekkamer aantreffen.
  • Dit bord uit de ‘gereedschapskist’ zullen patiënten nu vaker in de spreekkamer aantreffen.

Foto: Eduard Bekker

Extra afspraak

Maar heeft een huisarts tijdens zijn meestal overvolle spreekuur überhaupt wel tijd voor een gesprek met een patiënt over deze pijnlijke, zo persoonlijke zaken? Nijenhuis: “Tijdens het spreekuur niet. Dat klopt. Als het consult geweld aan het licht brengt, stel ik ook gelijk voor om ’s middags terug te komen, want dan kan ik er meer tijd voor maken.”
En die gesprekken blijken vaak te helpen: uit onderzoek blijkt dat ze er vaak toe leiden, dat patiënten hun situatie willen veranderen. Nijenhuis: “Het blijkt dat 85 procent van de patiënten best bereid is te praten, als er maar iets gebeurt.”

Alle bevolkingsgroepen

Die maandag staat er toevallig net een artikel in een landelijk dagblad over Bangladesh, waar het nog steeds gewoonte lijkt te zijn dat mannen vrijwel dagelijks hun vrouw ervan langs geven. En in een Oost-Europees land zegt een spreekwoord: ‘sla dagelijks uw vrouw; als u niet weet waarom, dan weet zij het wel’. Komt huiselijk geweld soms vaker voor bij specifieke bevolkingsgroepen?
Nijenhuis: “Nee, hooguit uit het zich anders: dan komen mensen met vage klachten op het spreekuur en moet je meer moeite doen om er achter te komen wat er werkelijk aan de hand is.” Geweld van deze orde komt voor in alle bevolkingsgroepen en -lagen. Want vrijwel altijd geldt voor deze vorm van geweld, dat het een uiting is van onmacht. En dat kom je overal tegen.”
En die onmacht kun je dan maar beter even uiten door bijvoorbeeld stevig in een stressbal te knijpen. En jawel hoor: ook die zit in de gereedschapskist tegen huiselijk geweld.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Productie voor Haags Nieuwsblad - 2008 / Toolkit tegen huiselijk geweld


> Schrijf een beoordeling