Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Spuiplein moet voor 2018 fors op de schop

Den Haag lonkt naar titel Culturele Hoofdstad

Het Spuiplein. Deze - zeker in de regen - mistroostige plek moet voor 2018 ogen als een stralend cultureel hart van de stad.
  • Het Spuiplein. Deze - zeker in de regen - mistroostige plek moet voor 2018 ogen als een stralend cultureel hart van de stad.

Foto: Eduard Bekker

In 2018 wil Den Haag Culturele Hoofdstad van Europa zijn. Althans, dat willen de wethouder van Cultuur Jetta Klijnsma en de wethouder van City Marketing Frits Huffnagel. “De New York Times noemde het Mauritshuis een van de mooiste musea ter wereld. We kloppen ons in Den Haag niet snel op de borst en hebben blijkbaar mensen van buiten nodig om op onze culturele schatten wijzen”, aldus Huffnagel tijdens de presentatie in het Lucent Danstheater afgelopen woensdag; “Wat we als stad hier te bieden hebben is een van de best bewaarde geheimen.”

Eduard Bekker • Haags Nieuwsblad - Friday 4 April 2008

Een geheel vernieuwd Internationaal Dans- & Muziekcentrum, dat in 2017 gereed moet zijn, moet dit geheim meer naar buiten dragen. Weliswaar zijn afgelopen jaar het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal al gerenoveerd en is achterstallig onderhoud weggewerkt. Toch zal er nog een extra aanpak nodig zijn voor een betere uitstraling: in de jaren dat de gebouwen op het Spui er kwamen, had de gemeente het niet breed en dat is te merken aan de kale uitstraling van wat in de volksmond wel de ‘Spuivlakte’ wordt genoemd.

Nieuwbouw of op zijn minst een grondige vernieuwing moet het antwoord zijn. De theater op het Spui huisvesten het Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest, die dan ook zeer verheugd zijn over deze ‘boost’. Ook het Koninklijk Conservatorium wordt bij de plannen betrokken en zal mogelijk ook haar intrek kunnen nemen in een vernieuwd Spuiplein. Jetta Kleinsma sprak dan ook hoge verwachtingen uit over wat een intensievere samenwerking tussen de culturele instanties

Malta

Sinds 1985 mogelijk mogen elk jaar twee Europese landen een kandidaat voor stellen als Culturele hoofdstad. In 1987 viel Amsterdam de eer ten deel; in 2001 Rotterdam. In 2018 is Nederland weer aan de beurt, samen met Malta. Ook Utrecht en Maastricht hebben zich kandidaat gesteld. Vooral Maastricht – dat in haar binnenstad op stedenbouwkundig gebied al behoorlijk de puntjes op de i heeft weten te zetten – kan een geduchte concurrent zijn.

Ook een cluster van de grootste steden van Noord-Brabant wil zich nomineren.
Den Haag zit beter in de slappe was dan de jaren tachtig. Dat moet dan ook, wil haar kandidatuur slagen: alleen al het advies en onderzoek kost 4 ton. Steden die kandidaat zijn, geven gemiddeld 37 miljoen euro uit om de culturele uitstraling te verbeteren. Dat hoeven niet alleen de Haagse burgers op te hoesten: ongeveer eenderde komt van het Rijk en een ongeveer een gelijk deel komt tot stand door sponsoring.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Productie voor Haags Nieuwsblad - 2008 / Den Haag lonkt naar titel Culturele Hoofdstad


> Schrijf een beoordeling