Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Oud-Hollandse dansmuziek in een nieuw jasje

Mooie Jet verovert Den Haag met haar trekharmonica

'Mooie Jet met haar trekharmonica' treedt zondagmiddag 28 oktober om 15.30 uur op in Musicon, Soestdijksekade 345 te Den Haag. Jet Zoon maakt deel uit van het gezelschap KOEK dat samen met Madlot op traditionele wijze van zich laat horen. Oud-Hollandse dansmuziek in een nieuw jasje.

Eduard Bekker • Haags Nieuwsblad - zondag 28 oktober 2007

In Nederland heeft de traditionele dansmuziek de wind in de zeilen. Ooit in Vlaanderen ontstaan als alternatieve jongerencultuur trekt vanuit het oosten en midden van het land een gevarieerd gezelschap van muziekhobbyisten door het land en vormt in diverse gelegenheden spontane gelegenheidsensembles. Zij grijpen daarbij terug op traditionele dansen als mazurka’s, scottischen en Frans andro’s. Niet heel ontoepasselijk wordt dan ook wel over ‘folkguerilla’ gesproken.
Op deze traditionele muziek, die sterk op maat- en herhalingsschema’s is gestoeld, kan snel worden ingehaakt door muzikanten die goed op het gehoor kunnen spelen. Vooral de trekharmonica – niet te verwarrende met de accordeon – is populair.

Grijze Brigade

De beoefenaars van traditionele muziek, die in de jaren ’70 een opleving beleefde, leken intussen een ‘grijze brigade’ te zijn geworden. Sinds een paar jaar is de fakkel echter op de jongere generatie overgedragen, waarbij opmerkelijk is hoe jongere muziekbeoefenaars aan de traditionele – vaak eeuwenoude muziek een eigentijdse draai weten te gegeven.

Den Haag maakt nu voor het eerst ook kennis met dit fenomeen, waarbij muzikanten en dansers elkaar steeds afwisselen. Vandaar dat ook wel wordt gesproken van ‘spansen’, spelen én dansen. De basispassen zijn niet moeilijk en door een korte instructie kan iedereen snel meedoen. Ook deze zondag gaat aan het optreden een dansinstructie vooraf.

‘Mooie Jet’

Aanstormend talent Jet Zoon uit Wageningen zal er ook zijn met het gezelschap KOEK. ‘Mooie Jet met haar trekharmonica’, zoals Hanneke Groenteman haar op het VARA nieuwjaarsconcert 2006 aankondigde, waar ze als 17-jarige al schitterde met haar eigen compositie ‘Zooi op Zolder’. Het spel van Jet Zoon is sterk ritmisch met afwijkende maatvormen.

Ook Madlot – de formatie met haar Wageningse docente Judica Lookman is zondag in Musicon van de partij. Madlot speelt ondermeer muziek uit de bundel ‘Oude en Nieuwe Hollantse Boerenlieties en Contredansen’ uit het begin van de 18e eeuw; een zeldzaam genre. Het belooft een unieke middag te worden in het Haagse muziekcentrum, waar doorgaans hele andere genres te horen zijn. De entree bedraagt 6 euro.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Productie voor Haags Nieuwsblad - 2007 / Mooie Jet verovert Den Haag met haar trekharmonica


> Schrijf een beoordeling