Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Probleemwijken: niet meer bij steen alleen

Steun Vogelaar voor ‘krachtwijken’ meer dan welkom

De vier wethouders bij de presentatie van de plannen, die Transvaal, Schilderswijk, Stationsbuurt en Den Haag Zuidwest weer tot fatsoenlijke wijken moeten omvormen: van links naar rechts Bert van Alphen, Marnix Norder, Henk Kool en Sander Dekker. “Als er geen geld komt, staan we met lege handen.”
  • De vier wethouders bij de presentatie van de plannen, die Transvaal, Schilderswijk, Stationsbuurt en Den Haag Zuidwest weer tot fatsoenlijke wijken moeten omvormen: van links naar rechts Bert van Alphen, Marnix Norder, Henk Kool en Sander Dekker. “Als er geen geld komt, staan we met lege handen.”

Foto: Eduard Bekker

‘Prachtwijken’ noemde minister van Wonen, Wijken en Integratie, Ella Vogelaar wijken als Transvaal, Schilderswijk, Den Haag Zuidwest en de Stationsbuurt. Dat klopt niet. Bij de persconferentie die de wethouders Bert van Alphen, Marnix Norder, Sander Dekker en Henk Kool vrijdagmiddag 14 september in Transvaal hielden, werd dan ook eerder gesproken van ‘krachtwijken’ die tot ‘prachtwijken’ moeten uitgroeien.

Eduard Bekker • Haags Nieuwsblad - vrijdag 21 september 2007

De nieuwe kreet zal wel zijn ontstaan door associatie met het woord ‘krachttermen’, want de problematiek van deze wijken is bij de instanties en brave burgers die in deze wijken stand proberen te houden, regelmatig aanleiding voor hardgrondig vloeken.
Begin jaren ’90 citeerde de Schilderswijkkrant al uit een onderzoek, dat het gebruik van kalmerende middelen en slaappillen in haar gebied het landelijke gemiddelde verre oversteeg.

Gepasseerd station

En ook nu nog blijven de de problemen opdoemen: twee keer zoveel zorgen als in andere wijken: bewoners voelen zich er niet veilig. Er is werkeloosheid, armoede, schooluitval, overbewoning, illegale onderhuur, hypotheekfraude, overlast door drugspanden en een kleine maar allesbehalve fijne club overlastgevende gezinnen. “Binnen de gezinnen speelt een veelvoud van problemen: criminele ouders, broertjes of zusjes, werkloosheid, schulden, normvervaging, verwaarlozing, kindermisbruik”, om even uit het uitgedeelde gemeentelijk schrijven vrij te citeren. Tot overmaat van ramp hebben deze ‘Flodders’ ook nog eens een grondige hekel aan hulpverleners. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het er ook nog eens ‘vuil en vies’, is, zoals de gemeente concludeert. Toedekken van de problemen kan dan ook echt niet meer.

Yuppenflats

Maar de oplossing is op zich al een probleem. Jarenlang werd gedacht aan het verspreiden van etnische groepen over andere wijken, maar niemand kan zich voorstellen hoe je een bevolkingsgroep zonder dwang naar een andere wijk zou kunnen verkassen en hoe je moet selecteren. Het tegenovergestelde is ook geprobeerd: sloop een blok betaalbare huurwoningen, bouw er yuppenflats en de wijk wordt divers. Maar ja, als je op weg naar je luxe-appartement eerst de junks weer naar buiten moet zien te werken, nadat ze samen met je suv de parkeergarage zijn binnengeslipt, zoals in Transvaal is gebeurd, dan gaat de lol er gauw af.
Bovendien bleven de problemen in de omringende woningen gewoon wat ze waren. “Als we ons alleen met steen bezighouden komen we er niet”, liet Henk Kool zich dan ook ontvallen, hierbij Marnix Norder, die juist over deze materie gaat, schuins aankijkend.

Aan de kop van de Paul Krugerlaan komt exclusieve horeca. Dit koffiehuis met een Ottomaanse uitstraling wil een gemelleerd publiek aantrekken....
  • Aan de kop van de Paul Krugerlaan komt exclusieve horeca. Dit koffiehuis met een Ottomaanse uitstraling wil een gemelleerd publiek aantrekken....

Foto: Eduard Bekker

Huisbezoek

Er zal er veel dieper moeten worden ingegrepen; daar valt niet aan te ontkomen. Dat betekent dat er niet alleen maar meer mogelijkheden moeten komen waar jongeren kunnen sporten en dat sport beter in het onderwijs worden geïntegreerd, om maar een van de vele voorbeelden tot wijkverbetering te noemen. Of onderwijs waarmee je de jeugd als het moet de hele dag van de straat kunt houden.
Nee, volgens de betrokken wethouders kunnen langdurig werklozen huisbezoek verwachten. En ook andere probleemgezinnen krijgen achter hun voordeur te maken met een gezinscoach, jeugdregisseur, het Haags risicosignaleringssysteem, Haag Wonen, de GGD en overige hulpverleners voor zover nog niet genoemd. Wat overigens niet betekent, dat deze mensen over mekaar heenstruikelend in het halletje eensgezind langs elkaar heen zullen werken, zoals vaak uit sombere berichten is gebleken. Nee: uiteindelijk zal na onderling overleg zal één afgevaardigde mannetjesputter het karwei moeten klaren.

 

2,5 Miljard

De wethouders zijn zich de kosten die deze aanpak teweeg brengt zeer bewust. “Als er geen geld is staan we met lege handen”, aldus Henk Kool.
Wat dat betreft is er goed nieuws: afgelopen maandag is bekend geworden dat de woningcorporaties de komende tien jaar 2,5 miljard euro in een investeringsfonds zullen storten, bestemd voor de veertig wijken die minister Vogelaar op de prioriteitenlijst heeft geplaatst. Dat zijn de bewindsvrouw en de corporatiesector gisteren overeengekomen. Van dit bedrag denken de Haagse wethouders tussen de 300 en 450 miljoen euro nodig te hebben voor ‘hun’ vier wijken-meteen-uitdaging’.
Een rekensommetje leert dat als andere steden gelijken porties van deze koek willen opsouperen, er nog minstens een half miljard bij moet. Minstens.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Productie voor Haags Nieuwsblad - 2007 / Steun Vogelaar voor ‘krachtwijken’ meer dan welkom


> Schrijf een beoordeling