Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

College struikelt over verkeersplan

Niet 'Rampstadrail', maar het Verkeers Circulatie Plan (VCP) was dinsdagavond de aanleiding voor een breuk in het Haagse college van burgemeester en wethouders. Het verkeersplan had als doel het doorgaande verkeer via de Centrumring te laten rijden om zo de luchtkwaliteit in het centrum van de stad te verbeteren. Hoewel aanvankelijk vóór, was het de VVD die deze week haar steun voor het VCP nuanceerde en uiteindelijk introk.

Eduard Bekker • Haags Nieuwsblad - vrijdag 16 februari 2007

De liberalen wilden dat er een ‘commissie van wijzen’ zou worden ingesteld om te onderzoeken of er een alternatief voor het plan kon worden gevonden. De andere twee coalitiepartners, PvdA en GroenLinks, waren het daarmee oneens. Zij waren alleen bereid tot aanpassingen van onderdelen van het plan. Bij de vorming van het college was het onderschrijven van het plan door de deelnemende partijen een vereiste, wat voor de VVD toen al een harde dobber was, omdat de meeste leden felle tegenstanders zijn.

Onwrikbaar

Bij de aanloop tot de uitvoering van de verkeersplannen, waarmee in 2008 zou moeten worden begonnen, toonde VVD-wethouder van verkeer Pieter van Woensel zich een onwrikbaar voorstander van het plan. Maar binnen het actieplatform ‘VCP-nee’, waarin de tegenstanders van het Verkeers Circulatieplan zich hebben verenigd, bevonden zich enkele gezaghebbende VVD-leden, zoals VCP-neevoorzitter Gerard Wallis de Vries, oud-staatssecretaris en oud-verkeerswethouder.

Het resulteerde in een handtekeningenactie tegen de pro-VCP opstelling van de VVD. Naar aanleiding van het gemor in de gelederen wilden de liberalen het plan nog eens (laten) herzien, waardoor de samenwerking met de coalitiepartners op scherp kwam te staan. De twee andere collegepartijen toonden zich door de actie van de VVD 'teleurgesteld'.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Productie voor Haags Nieuwsblad - 2007 / College struikelt over verkeersplan


> Schrijf een beoordeling