Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Muziek en voordrachten tot in het nachtelijk uur

Noordeinde Nocturne smaakt naar meer

‘Duo Cajon’ wist een tjokvolle Galerie Noordeinde stil te krijgen met een combinatie van zang en klassiek gitaarspel.
  • ‘Duo Cajon’ wist een tjokvolle Galerie Noordeinde stil te krijgen met een combinatie van zang en klassiek gitaarspel.

Foto: Eduard Bekker

Zaterdag 3 februari is de eerste Noordeinde Nocturne gehouden. De galeries en kunsthandels van het Noordeinde hielden hun deuren tot laat in de avond open. De bezoekers werden getrakteerd op een gevarieerd programma, waar elke zaak een eigen invulling aan gaf. Behalve – uiteraard - exposities, was er volop muziek en waren er lezingen en ontmoetingen met kunstenaars Een hotel had zelf een speciaal overnachtingpakket samengesteld voor dit evenement.

Eduard Bekker • Haags Nieuwsblad - vrijdag 9 februari 2007

“Het was een ongelooflijk succes”, vertelt Madeleine Ekegårdh van Galerie Noordeinde. “Ik had nooit echt zoveel mensen verwacht; daar waren wij ook niet op voorbereid en hebben wij veel moeten improviseren. Ik schat dat er 1500 mensen in de galerie bij mij zijn geweest. Alle galeries waren laaiend enthousiast over de opkomst en de reacties van bezoekers.”
De galeriehoudster heeft recht van spreken: over de hele lengte was de expositieruimte tjokvol toen om 22.00 uur het Duo Cajon van start ging met de zang van alt-mezzo Carina Vinke en de klassieke gitaarbegeleiding van de Deen Jonas Skielboe. Het publiek gedroeg zich overigens voorbeeldig tussen de kwetsbare doeken langs de wanden en de plastieken. Dit tot opluchting van de galeriehouders.

Tarantella

Ook in Galerie De Twee Pauwen – qua ruimte iets beter toebedeeld – was het tjokvol toen La Gionda onder het spelen van dé Italiaanse tarantella spelend de trap naar de expositieruimtes afdaalde. Violist David van Aalderen en Henk Meulenbelt speelden op hun viool en accordeon een gevarieerd genre van traditioneel Italiaans, tot klezmer, salon- en filmmuziek. Een opmerkelijk keuze in een stad die eigenlijk alleen vertrouwd is met jazz, pop en klassiek. Bovendien bleek de muziek zonder enige versterking een verademing voor het publiek dat graag een paar woorden met elkaar wil wisselen, zonder de hoeven schreeuwen.

Jaarlijks evenement

Samenwerking tussen bedrijven die het van de inloop van klanten moeten hebben, zoals kroegen, winkels en galerieën, is altijd een moeilijk punt. Dat is op het Noordeinde niet anders geweest. Maar met ‘Noordeinde Nocturne’ stonden alle neuzen één kant op. “Nu is iedereen wel overtuigd van de krachten die vrijkomen als je je bundelt en gaat samenwerken”, aldus Madeleine Ekegårdh. Het is dan ook de bedoeling dat Noordeinde Nocturne een jaarlijks terugkerend evenement wordt.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Productie voor Haags Nieuwsblad - 2007 / Noordeinde Nocturne smaakt naar meer


> Schrijf een beoordeling