Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

‘Ik heb het nooit over verpauperde winkelstraten gehad’

Wethouder Kool wil alleen maar helpen

Wethouder Henk Kool.
  • Wethouder Henk Kool.

Foto: Max Koot

Wethouder Henk Kool van Economie en Sociale Zaken is onaangenaam verrast door de commotie die zijn plan tot steun aan minder goed lopende winkelstraten heeft veroorzaakt. “En het woord 'verpauperd', zoals in De Telefgraaf te lezen viel, heb ik al helemaal niet gebruikt. Ik wil alleen maar helpen.”

Eduard Bekker • Haags Nieuwsblad - vrijdag 22 december 2006

“Het is gebleken dat sommige straten wel hulp van de gemeente kunnen gebruiken om ze aantrekkelijk te houden voor het winkelpubliek”, aldus Kool. De wethouder noemt hierbij enkele voorbeelden. “Zo is het in het belang van een winkelstraat dat het winkelbestand evenwichtig is. De gemeente kan hierbij helpen door een winkelstraatmanager aan te stellen en in overleg panden op te kopen en te zoeken naar de beste bestemming. Ook kan er extra zorg worden besteed aan de lantaarnpalen, verzakte stoepen en prullenbakken, graffiti.”

Communicatie

Een van de grootste problemen is de communicatie tussen gemeente en winkeliers. Bij veel winkelstraten is hooguit een kleine meerderheid van de winkeliers lid van de vereniging en daardoor is het moeilijk overleggen. Dit heeft te maken met het ‘freeridersgedrag’: winkels die wel meeprofiteren van de feestverlichting, de sinterklaasintocht en andere evenementen, waarvoor de winkeliersvereniging het geld ophoest, maar die zelf niet willen bijdragen door geen lid te worden.” Een van de mogelijkheden om dit tegen te gaan is het BID-systeem, waarbij winkels verplicht kunnen worden lid te zijn van de winkeliersvereniging. De gemeente int dan de contributie, maar de vereniging zelf bepaalt dan waaraan het geld wordt besteed. De belangenorganisaties van het midden- en kleinbedrijf zijn er echter tegen, omdat die het als een extra vorm van belasting opvatten.
Ook zijn deze organisaties ervoor beducht dat de lokale overheid haar voorzieningen zal verminderen en dat ondernemers uiteindelijk gaan betalen voor diensten die nu door de gemeente geleverd worden.
“Jammer dat het hierdoor niet van de grond kan komen, erg jammer”, aldus Kool. De wethouder vlast toch nog op een methode, om winkeliers tot een bijdrage te kunnen verplichten. Hij denkt daarbij aan een vorm van gevelbelasting, waarbij de opbrengst alsnog besteed kan worden via de winkeliersvereniging.

PvdA en VVD

Mogelijk heeft de scepsis van de winkeliers ook te maken met de PvdA-signatuur van de wethouder.
Lange tijd hebben winkeliers de VVD automatisch als hun belangenbehartiger beschouwd, maar dit lijkt minder het geval te worden.De Binnenstad Ondernemers Federatie – de ‘vakbond’ voor de binnenstadondernemers – concludeerde al in 2005, dat de PvdA zich meer inzette voor binnenstadondernemers dan de VVD. Zo bekritiseert de PvdA bij monde van – toen nog - fractievoorzitter Henk Kool de door de VVD omarmde privatisering, die vaak ronduit averechtse effecten heeft voor ondernemers. De partij staat een sterkere overheidsregie op dit gebied voor.

Weimarstraat

Wat de Weimarstraat betreft is Henk Kool op de hoogte van de problemen – we schreven al eerder dat de gemeente en de winkeliers hier slecht met elkaar kunnen communiceren, door de vermeende opstelling van de voorzitter van de winkeliersvereniging.
“Al zouden wij het willen, we kunnen nooit eisen dat er een andere gesprekspartner komt. Wij gaan daar niet over, de voorzitter van een winkeliersvereniging is door zijn eigen achterban gekozen.We hebben een intermediair aangezocht en hopen dat hiermee de problemen kunnen worden opgelost. Want ik geloof in de Weimarstraat. Ik heb er zelf in de buurt gewoond en ben ervan overtuigd dat we de leegstand en de teruggang kunnen keren door het winkelaanbod te concentreren vanuit de zijstraten naar de Weimarstraat zelf.”
Dat er in de Beeklaan inmiddels nieuwe woningen met winkelruimte zijn verschenen, betreurt Kool. “Ik wist het eerlijk gezegd niet. Het zou zeker niet mijn idee zijn geweest.”


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Productie voor Haags Nieuwsblad - 2006 / Wethouder Kool wil alleen maar helpen


> Schrijf een beoordeling