Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

‘Donkerpaars’ – een concessiecollege

Ben van der Sman – eigenaar van een gitaarwinkel aan de kop van Piet Heinstraat – laat er geen twijfel over bestaan. Furieus als hij is over de verkeersplannen heeft hij zijn etalage volgehangen met anti-vcp voorlichting en als klap op de vuurpijl een lichtkrant: ‘Stop PvdA, Groenlinks en VVD’.
  • Ben van der Sman – eigenaar van een gitaarwinkel aan de kop van Piet Heinstraat – laat er geen twijfel over bestaan. Furieus als hij is over de verkeersplannen heeft hij zijn etalage volgehangen met anti-vcp voorlichting en als klap op de vuurpijl een lichtkrant: ‘Stop PvdA, Groenlinks en VVD’.

Foto: Eduard Bekker

Iemand die weet hoe de partijen landelijk tegenover mekaar staan, zal zich verbazen over de Haagse politieke verhoudingen. Het CDA staat buitenspel: op zich al opmerkelijk, daar het CDA in de landelijke politiek de toon aangeeft. In Den Haag ligt dat ietsje anders: de wethouders komen van VVD, PvdA en GroenLinks: we hebben een links-liberaal college: met GroenLinks een ‘Donkerpaarse’ coalitie. De rol van het CDA beperkt zich tot die van burgemeester Wim Deetman.

Eduard Bekker • Haags Nieuwsblad - Friday 10 November 2006

Op het oog lijkt dus sprake van een college van uitersten en het eerste potentiële struikelblok voor het college is inmiddels dan ook voorbijgekomen: het ‘citymarketinglogo’

Citymarketing

Citymarketing zit in de portefeuille van Wethouder Frits Huffnagel (VVD). Zodra Engelse termen worden gebezigd, is waakzaamheid geboden en dat is zeker hier het geval. De eerste stap waarmee ‘het verkopen van de stad’ kracht wordt bijgezet, is het nieuwe promotielogo, dat door de Haagse bevolking genadeloos is afgeserveerd, de goede bedoelingen van de schepper Herman Corbijn ten spijt. Hoewel GroenLinks kanttekeningen heeft geplaatst bij de dure presentatie, hield de partij zich afzijdig bij elke motie die door de SP over deze kwestie in stemming werd gebracht.

Verkeers Circulatie Plan

Een ander echt heet hangijzer is het Verkeers Circulatie Plan (VCP): het afgrendelen van alle doorgaande routes in en aan de randen van het centrum. Ook hier trekken de partijen uit het college één lijn. Het plan is bedacht om de luchtvervuiling in de binnenstad terug te dringen en wordt vooral door de PvdA gekoesterd, al vindt het in de hoek van GroenLinks ook veel bijval. Ondanks de brede protesten – opmerkelijk genoeg juist uit de wijken rondom het centrum en zeker niet alleen van ondernemers – lijkt het gemeentebestuur van geen wijken te willen weten.
De VVD zit hier in een bijna onmogelijke positie: van zowel de VVD-wethouders als de prominente VVD-raadsleden is het een publiek geheim dat ze fel tegenstander van dit plan zijn, omdat het aan ondernemers – met name de winkeliers – enorme schade kan gaan toebrengen. In diverse winkelstraten wordt met een omzetdaling van 10 procent gerekend: een daling die ruim voldoende is om een ondernemer de das om te doen. De PvdA noemt dit ‘een bedrijfsrisico’, maar ‘de partij van de ondernemers’ kan het moeilijk over haar kant kan laten gaan.

Op de site van de VVD-Den Haag valt nog steeds te lezen: “Het gaat hier om ingrijpende verkeersaanpassingen. Laat de mensen in de stad zich daar eerst eens over uitspreken. De VVD vindt in ieder geval dat de plannen niet ten koste mogen gaan van de leefbaarheid, bereikbaarheid en het economische klimaat in Den Haag.”
Was getekend Sander Dekker, 14 november 2005.
Nóch Wethouder Dekker, nóch VVD-verkeerswethouder Van Woensel wil nu van enige kritiek op het plan horen. ‘Ze willen te graag’, is de conclusie waarmee de toeschouwer de verrichtingen van het college gade slaat. Maar behoudt of een partij, die zoveel concessies doet om de macht te behouden, haar geloofwaardigheid nog wel? De Haagse score van de VVD bij de landelijke verkiezingen zal het moeten uitwijzen.

Stadsdichter

Op een echte splijtzwam is het college, dat geven en nemen tot beleid lijkt te hebben uitgeroepen dus nog niet gestuit. De partijen steken de loftrompet over wat er is bereikt tijdens de tweede behandeling van de begroting van donderdag 2 november:
GroenLinks, PvdA, VVD zijn het een over de plannen om snel te starten met het loskoppelen van het riool- en het overige afvoerwater. Daarmee wordt voorkomen dat ongezuiverd rioolwater bij overmatige regenval via een overstort linea recta de zee in vloeit en ‘de drollen op het strand belanden’. Hiervoor is een half miljoen euro gereserveerd.
GroenLinks heeft ook 30.000 euro vrijgemaakt voor een stadsdichter, die mogelijk al komend voorjaar kan gaan beginnen met dichten. Al met al niet onaardig, maar kleine dingetjes, waarover een college met zo sterk uiteenlopende deelnemers onmogelijk over kan vallen.


/ Voor print en webontwerp / Portfolio en Curriculum / Productie voor het het Haags Nieuwsblad / Productie voor Haags Nieuwsblad - 2006 / ‘Donkerpaars’ – een concessiecollege


> Schrijf een beoordeling