Wilgstraat 61, 2565 MC  DEN HAAGtel. 070 - 7370111 • fax 084 - 8829521KvKnr 27178571

Winkelverbod dieven succes in Den Haag

Het aantal winkeldiefstallen in het Haagse centrum is de afgelopen jaren flink afgenomen.
  • Het aantal winkeldiefstallen in het Haagse centrum is de afgelopen jaren flink afgenomen.

Rchieffoto: United Photos BV

DEN HAAG/LEIDEN De Collectieve winkelontzegging (CWO) voor winkeldieven m het Haagse centrum is een succes. Bij de 430 deelnemende bedrijven zijn de afgelopen 21 maanden tussen dertig en zeventig procent minder diefstallen gepleegd. Dat zegt José Mendels namens de Binnenstad Ondernemers Federatie (BOF). In de Leidse binnenstad begint de CWO aanstaande maandag.

door Eric-Jan Berendsen • Leidsch Dagblad - donderdag 13 maart 2008

Volgens Mendels is er door de afname van de winkeldiefstallen ook minder ziekteverzuim bij her personeel, voelt het publiek zich veiliger en f.s her aantal bezoekers van de binnenstad met twintig procent gestegen. Wordt iemand in 's Gravenhage in een van de deelnemende winkels op diefstal betrapt, dan krijgt hiJ een CWO voor alle aangesloten winkels. Dat verbod varieert van zes wc twaalf maanden. Minderjarigen krijgen eerst een waarschuwing en er gaat standaard een brief naar de ouders.

De gegevens van de dief worden in een systeem opgeslagen. Wordt hij hierna nog een keer in één van de deelnemende winkels betrapt, dan wordt het huisvredebreuk en wordt hij direct voor veertien dagen vastgezet. Is het een veelpleger dan kan er maximaal twee jaar straf volgen. Alleen leden van ondernemersclubs in het Haagse centrum mogen meedoen.

Centraal wordt door de BOF bijgehouden aan wie een verbod is opgelegd. Op een Speciale website is een database geplaatst waarin de gegevens van alle personen met een winkelontzegging zijn opgenomen. Deelnemende ondernemers kunnen met een wachtwoord inloggen in deze database.
“Daarin staan géén foto's van winkeldieven”, benadrukt Eduard Bekker, die de website van de BOF bijhoudt. “Het aanpakken van winkeldieven blijft mensenwerk. Het is een illusie om te denken dat een computer dat kan oplossen.”

Is er een winkeldief dan is de politie meteen ter plaatse. “Want het is best eng als een winkelier een dief dertig minuten in zijn winkel moet vasthouden” aldus Mendels. “Daarnaast heeft Justitie toegezegd zaken van winkeldieven sneller te behandelen. Veelplegers krijgen nazorg om ze uit de criminaliteit te krijgen.”

“In maart 2005 zijn we begonnen met een proef van een jaar”; vervolgt Mendels. “Toen hadden we 2,50 ontzeggingen en in twintig gevallen kwam een dief toch weer binnen. Dat leidde tot achttien straffen. Inmiddels hebben we zeshonderd ontzeggingen en 34 mensen die voor huisvredebreuk zijn aangeklaagd. Mensen in het criminele circuit merken blijkbaar dat een CWO geen leuke maatregel is.”
Dat wordt bevestigd door Hein van Hoorn, van V&D in Den Haag. “We hebben het aantal diefstallen hier echt fors zien dalen. Ik zie al 31 jaar in de beveiliging dus ik ken de meeste gezichten van de bekende winkeldieven wel. En die zie ik hier steeds minder.”


/ Voor print en webontwerp / In de Media / Winkelverbod dieven succes in Den Haag


> Schrijf een beoordeling