RSS-feed Nieuwe Haagse Krant
Terug
‘DEN HAAG CENTRAAL’

Den Haag krijgt weekkrant

En weer komt er een nieuwe krant. De betaalde krant zal nog dit voorjaar wekelijks in Den Haag verschijnen. 'Den Haag Centraal' wordt een betaalde weekkrant voor mensen die volgens uitgever Robert Conijn 'een lokale kwaliteitskrant missen.'

Aldus geciteerd de Volkskrant van dinsdag 30 januari 2007. Via via waren er al geruchten in deze richting. Aan de krant zouden behalve de net bij ADHC afgezwaaide Coos Versteeg ook ex-adjunct Dick Toet en ‘Mensen’-redactrice Joke Korving meewerken.

Ik ben benieuwd. Niet alleen naar de inhoud, maar ook naar de opmaak.

Op een - inmiddels al verwijderde - pagina van WiKiPedia trof ik het volgende aan over deze nieuwe weekkrant:

Krant op berliner formaat

Den Haag Centraal is nieuwe echte haagse krant, die op 16 mei zal uit gaan komen. Den Haag Centraal wordt de eerste krant in Nederland, die verschijnt op het Berliner formaat. De krant is daarmee net een slagje groter dan de huidige tabloids op de Nederlandse markt. Het komt ons inziens de vormgeving en uitstraling ten goede; de pagina’s krijgen wat meer lucht, zitten minder in elkaar gepropt. Berliner is een formaat dat zowel in België als in Frankrijk, Engeland en Italië voorkomt. De Morgen, Le Figaro, The Guardian en de Corriere della Sera verschijnen bijvoorbeeld op Berliner.
In Nederland worden kranten doorgaans op het Broadsheet formaat gedrukt of op een dubbelgevouwen Broadsheet, ten onrechte ook wel tabloid genoemd. Een echte tabloid is echter lager en breder. Grote Nederlandse krantendrukkers zijn tot nu toe niet in staat Berliner te drukken, omdat hun persen daarvoor ongeschikt zijn.
Den Haag Centraal wijkt voor het drukken uit naar Lokeren in België. De splinternieuwe drukkerij van De Persgroep, uitgever van ondermeer De Morgen (en in Nederland van Het Parool) gaat vanaf mei wekelijks in de nacht van woensdag op donderdag de exemplaren van Den Haag Centraal draaien.
In de loop van donderdag wordt dan de nieuwe Haagse krant bij abonnées bezorgd en worden tevens de kiosken bevoorraad. Het eerste exemplaar van Den Haag Centraal wordt woensdag 16 mei (de dag voor Hemelvaart) door burgemeester Wim Deetman feestelijk in ontvangst genomen. Direct daarna zal de weekkrant ter introductie in een oplage van 100.000 exemplaren gratis worden verspreid.

De prijs

De verkoopprijs van Den Haag Centraal bedraagt € 1,00. Een proefabonnement voor een kwartaal kost € 9,95. De prijs van een jaarabonnement bedraagt € 49,95.

Nog een

Overigens: toen ik eind augustus 2006 deze subsite had opgezet omdat ik aan het denken was over de noodzaak van een nieuw dagblad, meldde zich een verschrikte snelle jongen, die zowel schrok van de plannen als van de werktitel Nieuwe Haagse Krant. Er zou namelijk nóg een plan zijn voor een op Den Haag gericht dagblad en hij vreesde dat mijn initiatief de markt zou doen vernipperen.
Bovendien vond hij mijn gekozen werktitel ‘zeer onverstandig’. Deze periodiek had - als ik zijn plannen had moeten geloven - al moeten zijn verschenen. Ik ga er maar vanuit dat dit laatste initiatief – onanks de steun van allerlei door hem genoemde ronkende namen van geldschieters – waarschijnlijk een stille dood is gestorven.