RSS-feed Nieuwe Haagse Krant
Terug
De Multimediahoek
Donkere wolken pakken zich samen boven het Juliana Kinderziekenhuis (links) en het RodeKruis Ziekenhuis (rechts).
GEEN OPHEF OVER OPHEFFING

Absurditeit sluiting ziekenhuizen blijft onderbelicht

Het is in de Haagse media nauwelijks meer dan een vermelding geweest: de komende sluiting van twee ziekenhuizen. Eén, het RodeKruis Ziekenhuis (RKZ) is pas onlangs voor miljoenen gerenoveerd, de ander -  het Juliana Kinderziekenhuis - is splinternieuw: nauwelijk een jaar oud.

woensdag 27 september 2006
door Eduard Bekker

Het motief schijnt besparing te zijn. Er zouden ‘100 bedden teveel’ zijn. Daarom moet nu de hele boel overhoop worden gehaald: de gebouwen aan de Sportlaan worden herontwikkeld tot een centrum voor poliklinieken, dagverpleging en zorghotel.
 

Emotioneel verbonden? Ja: mijn oma kwam in het RKZ te liggen, toen ze haar been had gebroken (het was toen net herbouwd, na de sloop in WOII voor de Tankgracht). Mijn moeder brak haar pols en heeft zich er in het gips laten zetten. Onze zoon is er geboren en enkele malen hebben we ons tot de spoedhulp moeten wenden, die toen gelukkig nog bestond: voor ons binnen loopafstand.
Omdat we geen auto hebben, zouden we nu een taxi moeten inschakelen voor het dichtsbijzijnde ziekenhuis: extra kosten voor ons en extra verkeersbewegingen en vervuilen in de toch dichtgeslibte Haagse straten.

‘Bezuiniging’

Deze bezuiniging (sic) kost ons 150 tot 170 miljoen euro, want het JKZ moet dan zo’n beetje worden herbouwd op het terrein van Ziekenhuis Leyenburg, maar ‘het ziekenhuisbestuur denkt daarna zeker 10 euro per jaar te kunnen besparen. Denkt het het bestuur en dat is dus helemaal niet zeker. En een eenvoudig rekensommetje leert dat er pas na 15 tot 17 jaar enig voordeel uit deze operatie valt te halen. Tenzij er in die tussentijd - we noemen maar de vergrijzing en de daardoor verwachte toename van ouderdomskwalen - tòch meer bedden nodig blijken te zijn. En is inmiddels uit onderzoek niet gebleken, dat kleinere ziekenhuizen goedkoper en efficiënter werken?

Tandheelkundig Centrum Utrecht
Het doet me een beetje denken aan het Tandheelkundig Centrum van de Utrechtse Universiteit, dat slechts een paar jaar oud was en werd gesloten, omdat men van een overschot aan tandartsen uitging. Enige jaren later was er juist een tekort aan tandartsen en ontbraken de mogelijkheden om ze op te leiden...

Poliklinieken, dagverpleging, zorghotel. Het zal zeker wel nodig zijn, maar zou het niet beter zijn die nieuwbouw op Leyenburg daarvoor te bestemmen? En is nieuwbouw eigenlijk echt wel nodig? Soms lijkt het erop dat een een dubieus gezelschap van bouwheren dicteert wanneer er moet worden gebouwd en dat de noodzaak ervan er dan later bij wordt bedacht.

Kortom: vragen te over. Vragen die ik in een gedrukt medium voor Den Haag graag beantwoord had gezien, maar helaas ontbreekt het de huidige AD/HC aan diepgang. HaagWestNieuws is het enige medium, dat wat meer moeite heeft gedaan.

pdfHet bericht in HaagWestNieuws: het enige medium, dat wat dieper op de zaken is ingegaan.