GROOT AANBOD IN EEN KLEINSCHALIGE HAAGSE SFEER

Winkelen en wonen in de Fahrenheitstraat en Thomsonlaan

Bomenbuurt-nieuws:
<<< <<<
Home Archief Winkelgebied Winkels Contact RSS-feed Fahrenheitstraat.nl
Al onze winkels zijn aangesloten bij de BIZ van de winkeliers in de
Fahrenheitstraat
en Thomsonlaan. Zij maken deze winkelstraat zo aantrekkelijk



Fahrenheitstraat/Thomsonlaan Het Thomsonplein rond 1930.

Herinneringen aan de Bomenbuurt

Reacties op onze site komen niet alleen van over heel de wereld uitgewaaierde bomenbuurtbewoners, maar van mensen van gevorderde leeftijd, bij wie jeugdherinneringen tot leven komen. Zo ook bij de 76-jarige Jacques Alkema, die tevens een foto van de toen nog uiterst vredige situatie op het Thomsonplein toestuurde.

Hier volgt zijn schrijven:

Een foto uit begin 1930 gemaakt op het Thomsonplein. Op de foto staat de eigenaar van bakkerij De Tijd. Zijn zoon zit op de oude fiets en ik zelf ben het jongetje met het petje op. De bakkerij was destijds gevestigd op de hoek van de Wilgstraat en de Populierstraat. De winkel en de banketbakkerij waren op de hoek en de broodbakkerij was in het benedenhuis ter hoogte van de nummers 83 en 85 gesitueerd.
In 1939 werd her bedrijf verplaatst naar een groter pand in de binnenstad op de hoek van het Lamgroen en één van de Haagse singels. In de Wilgstraat bleef alleen de winkel.

Op de hoek van de Ieplaan en de Hanenburglaan is het restaurant Olympia verdwenen. In de kelder was een kegelbaan en wij konden via een open raam daar vlak boven de verrichtingen van de kegelaars volgen.
Op de hoek van de Pijnboomstraat en de Hanenburglaan was een taxibedrijf gevestigd. De naam was zoiets als AAbo???? In het begin van de oorlog reed men bij dit bedrijf met een grote ballon op het dak van een auto, gevuld met gas ter vervanging van benzine.
Aan het eind van de Sportlaan, waar nu zo ongeveer de voetbalvelden van HBS en Quick zijn, was een ijsbaan die ’s winters onder water werd gezet in de hoop dat het zou gaan vriezen en waarop ’s zomers kon worden gevoetbald.

De bakkerij, waar ik in het bericht over schreef, leverde brood aan de keuken van het Roode Kruis Ziekenhuis. De ingang voor de leveranciers was aan de achterkant van het ziekenhuis, waar ook het mortuarium was. Als kleine jongen vond ik dat wel griezelig.
Overigens wat was dat ziekenhuis prachtig gelegen, op een soort van heuvel.

Met grote waardering voor de site,
Jacques Alkema.


Terug Terug